Tips voor digitale fotografie - Hoe gebruik je een vlakke spiegel om de beeldpositie van je foto te bepalen

image position

Beeldpositie verwijst naar de richting (in pixels) van het perspectief van een object langs de x-as van het beeldscherm. In computer graphics kan het worden gezien als de helling of tilt van een beeld. Hoe hoger de waarde, hoe groter de waargenomen hoek. Een beeld met een lange brandpuntsafstand dat naar beneden is gekanteld, zou bijvoorbeeld een groter verticaal perspectief hebben dan hetzelfde beeld dat met een korte brandpuntsafstand naar boven is gekanteld.

Een camera kan de beeldpositie bereiken door naar het onderwerp recht boven of onder het beeldscherm te kijken met de camera op een vaste standaard of statief gemonteerd. Als het beeldscherm vrij is van obstakels, zoals meubels, mensen of structuren in de buurt, heeft het beeldscherm een duidelijke zichtlijn. De afstand van het beeldscherm tot de zichtlijn kan worden ingesteld met de zoeker. Als alternatief kan, als het beeldscherm een spiegel heeft, de positie van het beeld ook worden gecorrigeerd door door de spiegel te kijken.

Bij digitale fotografie heeft het beeldscherm gewoonlijk een instelbare horizontale en verticale positiebegrenzing. Een andere mogelijkheid is dat de afstand tot het midden van het scherm vanaf de zichtlijn vast is en tijdens de fotografie kan worden verplaatst. Digitale toestellen met automatische scherpstelling zijn vaak uitgerust met een camera met een ingebouwde vlakspiegel. Hierdoor kan de fotograaf een afstandsbeeld maken met de camera ingesteld op landschapsoriƫntatie.